Waarom het deze keer wel lukt

ME

Ik heb nooit kunnen begrijpen dat er mensen zijn die eten beschouwen als iets wat je gewoon moet doen, best zo’n 3 keer per dag, maar 2 keer vinden ze eigenlijk ook al voldoende.
Mensen die eten als een opgave zien, niet als een moment van genieten.
Ze zijn misschien eerder zeldzaam, maar ze bestaan zeker en vast.
Een paar jaar terug zat ik met iemand te tafelen toen hij doodleuk zei dat hij wou dat hij een lade had in zijn lichaam. Ik keek hem nogal vreemd en niet begrijpend aan, maar hij ging rustig verder. Hij wou een lade waar hij al het noodzakelijke eten voor die dag kon inleggen, daarna kon hij die zorgvuldig terug dichtschuiven, et voila, taak volbracht!
Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar helaas, het bleek bittere ernst.

Nodeloos te zeggen dat ik niet tot die groep mensen behoor. Integendeel! Ik ben het soort mens die houdt van eten! Ik ben een bodemloos vat!
Als ik niet aan het eten ben, dan denk ik aan eten of praat ik over eten, plan ik wat ik de komende dagen wil eten, welk restaurant ik nog wil uitproberen,…
Als mijn zus en ik bij elkaar zijn, dan is er één ding zeker: ongeacht wat we doen of waarover we praten, vroeg of laat draait het altijd op hetzelfde uit: we praten over eten, liefst terwijl we aan het eten zijn.

Mijn grote liefde voor eten heeft zo zijn sporen nagelaten.
Jaar na jaar zijn de kilo’s er net iets te vlot bijgekomen en maar zelden gingen er een paar kilo terug af.
Ik had het fijn gevonden mocht ik vrede kunnen nemen met mijn rondingen.
Mocht ik volop van het leven kunnen genieten zonder mij iets aan te trekken van de omvang van mijn lichaam… Helaas, het is mij niet gegund. Alle body positivity bloggers ten spijt.

De afgelopen jaren liep mijn hoofd over van de goede voornemens om iets aan mijn gewicht te doen! Ik kocht stapels kookboeken over gezonde voeding, volgde influencers op instagram die het in mijn ogen fantastisch deden, maakte plannen om terug te sporten,… ik was er helemaal klaar voor. Maandag zou ik starten!
Maar je raadt het al… ondanks al die goede voornemens… die maandag kwam er niets van in huis, de volgende maandag ook niet, noch de maandag daarna…

Het probleem met diëten is dat het teveel gaat over niet mogen én over moeten.
Dat werkt niet bij mij. Het is zoals de roze olifant waar je niet mag aan denken.
Van bij de start ben ik er al aan voor de moeite.
Maar als diëten niet werkt, hoe geraak ik dan mijn gigantische hoeveelheid overtollige kilo’s kwijt?

Eerst en vooral wachtte ik deze keer niet tot maandag.
Waarom zou ik tot maandag wachten als ik er 100% van overtuigd ben dat ik gezonder wil eten en mijn gewicht wil aanpakken? Starten op een maandag betekent niet dat de kansen op slagen plots gigantisch stijgen, dus waarom dan niet gewoon nu starten, vandaag?

En zo begon het, ik startte op een donderdag.
Gedaan met focussen op wat niet mag en wat moet, maar gewoon heel simpel… evenwichtiger en gezonder eten.
Ik eet nog steeds mijn lievelingsgerechten, maar ik pas ze aan zodat ze meer groenten en minder vet bevatten.
Ik zorg voor meer variatie.
Ik eet nog steeds pasta, maar geen 3 keer per week meer en ook niet de berg die ik voorheen vlotjes naar binnen speelde.
Als ik uit eten ga, zondig ik met plezier en bestel ik waar ik zin in heb, ongeacht hoeveel calorieën het gerecht zou kunnen bevatten. Ik geniet er dan ook écht van waardoor ik het daarna niet moeilijk vind om me terug aan een gezonder eetpatroon te houden.

Het lijkt een beetje te eenvoudig om doeltreffend te zijn, want waarom bestaat er een oneindig aanbod aan verschillende diëten als het ook zo kan?!
Nu, 23 kilo lichter, besef ik dat dit de enige manier is waarop het voor mij werkt, toch zeker op lange termijn.
Want hoe blij ik ook al ben met die 23 kilo minder, ik ben er nog niet.

Met plezier zeg ik alle diëten vaarwel en ga rustig verder met mijn manier van gezonder eten. Geen punten tellen, geen combinatiedieet, geen keto,… gewoon met mijn gezond verstand.

Met een beetje passie voor koken en wat creativiteit in de keuken is dit haalbaar, ook op lange termijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s