Vaarwel aan de pauzeknop…

PauzeLang voor ik de stap zette naar een gezondere manier van eten volgde ik al tal van blogs en instagrampagina’s over gewichtsverlies en gezonde voeding. Zien hoe anderen er in slagen om dag na dag lekkere en gezonde gerechten te maken, maar vooral zien hoeveel gewicht ze al waren kwijtgespeeld werkte voor mij inspirerend.
Nu ik mezelf ook tot houder van zo’n instagrampagina mag rekenen ben ik nog steeds blij met de inspiratie die anderen mij geven.
Al blijkt de maand december niet de beste maand te zijn om je te laten beïnvloeden door wat anderen posten.

De afgelopen weken zie ik de ene feestmaaltijd na de andere voorbij komen. Zo wat iedereen deelt zijn of haar gerechten voor de komende feestdagen. De gerechten zien er stuk voor stuk overheerlijk uit en ik krijg vaak het water in de mond als ik het ene gerecht na het andere op mijn scherm zie verschijnen.
Groot minpunt… die feestelijke gerechten zijn niet bepaald gezond of lijnvriendelijk te noemen. En waarom zouden ze dat ook zijn? Het zijn Feestgerechten, dan steekt het niet op een klont boter meer of wat suiker extra.
Het probleem is dus niet het gerecht op zich, wel de wekenlange aanloop naar het eten van dat gerecht. Door dagelijks geconfronteerd te worden met al dat lekkers, krijg ik ook erg veel zin in al dat lekkers, lang voor de feestdagen zijn aangebroken.

Ik ben duidelijk niet de enige die er mee kampt.
Tussen alle foto’s van feestgerechten door zie ik ook de meldingen van mensen die er voor kiezen om even te stoppen met diëten, eventjes een pauze in te lassen tot na de feestdagen, om dan met nieuwe moed en energie er terug volle bak tegenaan te gaan.
En ik snap dit zo hard! Want hoe aanlokkelijk is het niet om eventjes ‘Foert’ te zeggen, de remmen los te gooien en lekker voluit mee te genieten met de anderen zonder je iets van het getal op de weegschaal aan te trekken?

Maar deze keer doe ik het niet, ik las geen pauze in en ik zeg geen ‘Foert’.
Wat ik wel ga doen is keihard genieten van de feestdagen én het lekkere eten, ook van de kroketten!
Maar dit jaar zorg ik er voor dat ik niet overenthousiast te keer ga met de aperitiefhapjes zodat ik nog voor het voorgerecht geserveerd wordt al voldaan ben.
Ik zorg er ook voor dat ik geen knopje van mijn broek moet openzetten na het eten van dat overheerlijke hoofdgerecht omdat het anders toch wel erg ongemakkelijk zitten wordt.
En dit jaar ga ik er niet nog een dessert bij stampen terwijl ik eigenlijk al zoveel gegeten heb dat ik de rest van de avond niet meer uit de zetel geraak.
Maar ik ga wél genieten van al het lekkers! En ik ga zeker alles mee-eten, ik zorg er gewoon voor dat ik mijn porties wat onder controle houd én dat ik stop met eten voor ik me overeet.

Maar belangrijker nog, waarom ik er voor kies om geen pauze in te lassen, is dat los van de feestmaaltijden, we de rest van de tijd perfect kunnen kiezen wat we eten.
De maaltijden die we niet bij vrienden en familie doorbrengen hebben we nog steeds zelf onder controle en kunnen we zo gezond of ongezond maken als we maar willen.
Dus waarom dan ‘Foert’ zeggen tegen alles?
Waarom dan niet gewoon genieten van de feestmaaltijden en verder gewoon voortdoen zoals we bezig zijn?
Want het zijn niet enkel de feestdagen die het moeilijk maken om gewicht te verliezen. Wat met de zomer waarin sommige weken een aaneenschakeling lijken te zijn van lekkere BBQ’s, aperitieven in de tuin, terrasjes doen, ijsjes eten…. Zetten we dan best ook de volledige zomer de pauzeknop op?
Of wordt het een nieuwe levensstijl waarbij we zelf een goede balans vinden?
Ik kies voor het laatste!
Maar als jij kiest voor de pauzeknop, is dat voor mij ook helemaal oké 😉

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s